Veilig internet voor kinderen

Het team van Kidsbios hecht veel belang aan een veilige internetomgeving voor kinderen. Onze websites Kidsbios, Goalbios, Sinterklaasbios en Bijbelbios zijn dan ook stuk voor stuk geschikt voor kinderen en filmpjes op deze websites worden altijd gecontroleerd op beeld- en taalgebruik. YouTube is een populaire website bij kinderen en online filmpjes kijken blijft leuk. Ook wel logisch, want je bent niet afhankelijk van het aanbod van tv-zenders, maar kunt helemaal zelf kiezen wat je wilt kijken.

Internet is echter meer dan YouTube. Ook gamen of gewoon surfen is populair. Vanaf een jaar of 10 zal je kind meer zelfstandig op internet zijn. Dit kan ook prima, het is goed om je kind daarin ook wat zelfstandigheid te leren. Toch blijft het juist dan belangrijk wel te weten hoe je omgaat met internet. Om die reden hebben wij 10 tips op een rijtje gezet voor veilig internet:

  1. Laat je kind altijd vragen of hij/zij op internet mag
  2. Maak afspraken over internetgebruik, zoals wanneer en hoe lang mag je op internet. Ook kun je afspraken maken over de websites die wel of niet bezocht mogen worden. Wij raden aan de computer met internet in de huiskamer te laten staan zodat je in de gaten kunt houden wat je kind doet zonder er constant naast te hoeven zitten.
  3. Maak je kinderen ervan bewust dat niet alles op internet waar is. Leer je kind dus dat het niet alles op internet zomaar gelooft of overneemt.
  4. Zorg dat je kinderen nooit privé informatie delen op internet zoals adresgegevens of telefoonnummer. Dit geldt voor informatie over zichzelf maar ook over vrienden, klasgenoten etc.
  5. Houd wachtwoorden privé, zelfs je beste vriend(in) hoeft je wachtwoord niet te weten
  6. Wees voorzichtig met e-mail. Open geen mails van mensen die je niet kent, open niet zomaar een bijlage en stuur geen anonieme mailtjes. Houd als ouder toezicht op de mailbox van je kind.
  7. Laat kinderen niet zomaar filmpjes of foto’s op internet zetten. Wat eenmaal op internet belandt, is er niet zomaar af te halen en ongewenst beeldmateriaal kan je een leven lang achtervolgen. Pas dus op bij het online plaatsen van foto’s en video’s.
  8. Praat met kinderen over wat ze zien op internet. Zijn ze iets tegen gekomen waar ze mee zitten, zorg dan dat ze weten dat ze dit met hun ouders kunnen bespreken.
  9. Houd toezicht op aangemaakte accounts. Een Facebook account of een account voor spelletjes is zo aangemaakt, maar je kind geeft hierbij ook informatie prijs. Houd dus toezicht op de accounts die zijn aangemaakt.
  10. Wees op je hoede met social media. Zorg voor afgeschermde accounts die alleen voor vrienden zichtbaar zijn en houd in de gaten wat je kind doet in de social media.

De gouden tip echter bij alle internetgebruik van kinderen is Gedraag je op internet zoals je dat ook in het normale leven doet. Pesten, dreigen en schelden zijn dingen die je niet op internet doet. Ook zou je in het normale leven nooit zomaar met een wildvreemde meegaan. Doe dat dus ook niet op internet.

 

 


We zijn benieuwd welk YouTube filmpje je nog mist op Kidsbios? Geef je tip aan ons door en wie weet staat jouw favoriete YouTube filmpje binnenkort ook op Kidsbios.nl!

Enjoyed this video?
Veilig internet voor kinderen 1
"No Thanks. Please Close This Box!"